skip to Main Content
Blessure in het weekend? Bel op zaterdag de Blessurelijn tussen 17.00 en 18.00 06 514690060546 71 40 40 zorg@praktijkvaniersel.nl

Muscle activation is een relatief nieuwe methode voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Muscle activation is ontwikkeld door Douglas Heel, afkomstig uit Zuid-Afrika, en hij past deze methode met groot succes al vele jaren toe bij bekende topsporters. Ondanks zijn behandelsucces is deze behandelmethode nog redelijk onbekend in West-Europa.

 

Waarom is Muscle Activation zo bijzonder?

Een blessure leidt tot een compensatoir patroon in het lichaam. Het lichaam past het bewegingspatroon aan om de blessure te beschermen en de pijn te ontwijken. Op deze natuurlijke wijze is het lichaam uiterst effectief om zichzelf op korte termijn te beschermen.

Door het aangepaste bewegingspatroon wordt het geblesseerde weefsel, gewricht of spier ontlast en krijgt het de mogelijkheid om te herstellen. Maar wanneer dit bewegingspatroon gehandhaafd blijft, is het lichaam niet in staat om optimaal te presteren of kunnen er andere klachten ontstaan. Conventionele vormen van therapie zijn gericht op het behandelen van de gepresenteerde pijnklachten en hebben geen oog voor het compensatiemechanisme.

Wat doet Muscle Activation?

Muscle activation is gericht op herstellen van het oorspronkelijke bewegingspatroon door het behandelen van specifieke drukpunten. Bij de behandeling van deze specifieke drukpunten worden die spieren geactiveerd die verantwoordelijk zijn voor een specifieke beweging. Op deze manier wordt het lichaam gestimuleerd om op een efficiëntere manier en met minder compensatie te bewegen.
Bij deze techniek heeft de fysiotherapeut oog voor de functie van het gehele lichaam. Dit betekent dat bij de behandeling van bijvoorbeeld uw knieklachten tevens de functie van heupen, lage rug en schouders beoordeeld en eventueel behandeld wordt.

Voor wie is Muscle Activation geschikt?

Door deze visie en behandelwijze is Muscle Activation uitermate geschikt voor recidiverende of aanhoudende spier- en pijnklachten, sportblessures en overbelastingsblessures. Voor meer informatie kunt u altijd contact met hem opnemen.

Hoe werkt Muscle Activation?

Na een vraaggesprek (intake) zal de fysiotherapeut vanuit het midden van het lichaam proberen na te gaan welke spieren hun primaire taken kunnen uitvoeren en welke dit niet doen. Spieren die dit niet doen moeten worden geactiveerd. Dit gebeurt door middel van het manueel (met de handen) behandelen van triggerpoints. Tijdens de behandeling zal de patiënt over het algemeen al kunnen ervaren dat sommige spieren niet hun werk doen en andere spieren meerdere taken aan het uitvoeren zijn.

Er is geen tijd gebonden aan het resultaat van de behandeling, vanwege het feit dat iedereen op een andere manier met zijn of haar lichaam omgaat. Het resultaat zal daarom ook een samenwerking zijn tussen de patiënt en de therapeut. Bekijk de folder.

Contact opnemen Afspraak maken

Back To Top