skip to Main Content
Blessure in het weekend? Bel de Blessurelijn tussen 17.00 en 18.00 06 51469006 0546 71 40 40 zorg@praktijkvaniersel.nl

Looptraining ON JO13-2 (D2)

Op 17 mei 2017 heeft het ON-voetbalteam van trainer Stefan Schuring en leider Edwin van der Veen (JO13-2, D2) een looptraining gevolgd. De gasttrainers Sibren Papenburg en Eline Schoenmaker zijn fysiotherapeuten van Praktijk Van Iersel. “De loopscholing zorgt dat de sporters beter kunnen versnellen, afremmen en zijwaartse bewegingen maken,” legt Eline uit. “We gebruiken deze trainingsvorm vaak als training voor het herstellen van blessures, zoals de kruisbanden. Maar voor groepen wordt dit nauwelijks toegepast. Dat is jammer, want de coördinatieoefeningen maken voetballers wendbaarder, sneller en flexibeler in de wedstrijden.”

Leuke en leerzame training

De jongens van JO13-2 vonden de training vooral leuk en ‘een keer wat anders’. Voor de training zijn diverse parcoursen opgebouwd. De spelers van 12-13 jaar voerden de opdrachten in groepsverband en individueel uit. Ze kregen punten voor snelheid, maar ook voor de uitvoering. Het wedstrijdelement zette de knapen op scherp. Er waren drie prijzen te winnen, waaronder een lichtgevende voetbal en een ‘spinner’. In estafettevorm of om de beurt, raceten ze slalommend, zijwaarts en achterwaarts over het veld.

Winnaar

Trotse winnaar was Jort Hondebrink. Met kleine snelle passen, was hij zijn teamgenoten te snel af. Jort vond de oefening met de schijnbewegingen het leukste van de training: “Ik heb vandaag geleerd dat je echt sneller weg bent, als je blijft bewegen!” De tweede prijs was voor Job Olthof. Hij was niet de snelste, maar scoorde goed op de uitvoering. Zijn zijwaartse en achterwaartse bewegingen waren vloeiend, met rechte rug en goed gebruik van de knieën en armen. Toon Ahne maakte het podium compleet met een derde plaats.

Looptraining goed voor jongeren in de groei

De looptrainingen zijn goed voor jongeren in de groei. “Als het lichaam zo snel verandert, dan sturen de hersenen de bewegingen niet meer goed aan,” laat Sibren weten. “Door te oefenen, verbetert de coördinatie.”

Trainer Stefan Schuring gelooft in deze opzet: “Deze looptraining zou een vast onderdeel moeten zijn van de trainingen van ON. Vooral voor jongeren in de groei. Volgens mij kunnen we hiermee blessures voorkomen en de jongens ontwikkelen zich sneller. Ik ga hier volgend jaar in elk geval mee aan de slag. Ik heb gefilmd en weet hoe ik de oefeningen moet uitleggen.” Leider Edwin van der Veen is het helemaal eens. “ON kan een groter en gevarieerder aanbod neerzetten. Wellicht is een ‘train de trainers-cursus’ een goed idee.

Tekst: Maartje Ahne / Foto’s: Frank Oortwijn.

Back To Top